Ginkgo Biloba Khasiat: Maklumat Tidak Mengarut

Ginkgo Biloba Khasiat: Maklumat Tidak Mengarut

Table of Contents

Ginkgo biloba khasiat sangat banyak dan boleh dikatakan antara yang terbaik. Ia adalah suplemen herba yang mungkin paling terkenal untuk meningkatkan prestasi kognitif.

Ekstrak Ginkgo biloba dikumpul daripada daun hijau kering tumbuhan dan boleh didapati sebagai ekstrak cecair, kapsul dan tablet.

Sifat terapeutik tumbuhan ginkgo dikatakan termasuk rawatan untuk gangguan darah dan masalah ingatan, peningkatan fungsi kardiovaskular dan untuk kesihatan mata.

Dan sebagai contoh lain, ginkgo boleh diambil sebagai afrodisiak, serta ubat untuk PMS, sakit kepala, migrain, dan juga kebimbangan.

Ia juga memberikan manfaat perlindungan keseluruhan untuk kesihatan anda melalui pelbagai antioksidan.

Jom baca lebih lanjut untuk mengetahui apakah faedah yang boleh diberikan oleh ginkgo biloba kepada badan anda.

Adakah Terdapat Perkara Yang Perlu Saya Perhatikan?

Seperti mana-mana ubat, penjagaan diperlukan untuk mengelakkan interaksi dengan ubat lain dan risiko lain.

Seperti mana-mana ubat, penjagaan diperlukan untuk mengelakkan interaksi dengan ubat lain dan risiko lain.

Di bawah adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mengambil ginkgo biloba.

🔴 Ibuprofen digabungkan dengan ginkgo boleh meningkatkan risiko pendarahan dalaman.

🔴 Pesakit yang mengalami gangguan peredaran darah atau individu yang menggunakan antikoagulan, seperti aspirin, berisiko mengalami kesan yang tidak diingini.

🔴 Mereka yang mengambil inhibitor serotonin reuptake terpilih (SSRI) sebagai antidepresan tidak boleh mengambil ginkgo kerana ia menghalang monoamine oxidase.

🔴 Ginkgo juga boleh membesar-besarkan kedua-dua kesan baik dan buruk daripada jenis antidepresan lain, yang dikenali sebagai perencat monoamine oxidase (MAOI).

🔴 Daun ginkgo mengandungi alkilfenol rantai panjang, yang sangat alergenik. Orang yang alah kepada tumbuhan dengan alkilfenol harus mengelakkannya sepenuhnya.

🔴 Kajian menyatakan bahawa makan biji ginkgo mentah atau panggang boleh menjadi beracun dan boleh membawa kepada kesan sampingan yang serius.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa ginkgo dan suplemen lain hanya boleh digunakan selepas perbincangan dengan doktor.

Apakah Faedah Ginkgo Biloba?

Setelah mengetahui beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mengambil ginkgo biloba, maka apabila anda yakin ia selamat mari ketahui kegunaannya.

Ginkgo biloba dikatakan boleh membantu dalam rawatan atau pencegahan penyakit. Orang ramai mengambil ginkgo biloba untuk pelbagai tujuan.

Menurut penyelidikan yang telah ditemui, berikut adalah manfaat kesihatan yang boleh diberikan oleh ginkgo biloba.

1. Mengandungi antioksidan yang kuat

Kandungan antioksidan ginkgo mungkin menjadi sebab di sebalik banyak tuntutan kesihatannya (1).

Ginkgo mengandungi tahap flavonoid dan terpenoid yang tinggi, antioksidan yang memberikan perlindungan terhadap kerosakan sel oksidatif daripada radikal bebas (2).

Ginkgo mengandungi tahap flavonoid dan terpenoid yang tinggi

Radikal bebas ialah zarah yang sangat reaktif yang dihasilkan dalam badan semasa fungsi metabolik normal, seperti menukar makanan kepada tenaga atau detoksifikasi.

Namun, mereka juga berpotensi merosakkan tisu yang sihat, menyumbang kepada penuaan dipercepatkan dan perkembangan penyakit.

Sesetengah kajian mencadangkan bahawa antioksidan boleh membantu untuk melegakan gejala kebimbangan dan dipercayai boleh membantu mengurangkan risiko kanser (3).

Walau bagaimanapun, ia masih tidak jelas bagaimana ia berfungsi dan sejauh mana keberkesanannya dalam merawat penyakit tertentu.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya


2. Mengurangkan simptom gangguan psikiatri dan demensia

Ginkgo telah berulang kali dinilai untuk keupayaannya untuk mengurangkan kebimbangan, tekanan, dan gejala lain yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer.

Ginkgo boleh mengurangkan simptom gangguan psikiatri dan demensia

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa ginkgo boleh membantu penghidap demensia, walaupun lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan ini.

Satu kajian mendapati bahawa ekstrak ginkgo biloba, yang dikenali sebagai EGb 761, berkesan secara klinikal dalam merawat demensia Alzheimer.

Secara keseluruhan, hasil penyelidikan tidak konsisten dalam bidang ini.

Kajian menunjukkan pengurangan ketara dalam kadar penurunan kognitif pada penghidap demensia menggunakan ginkgo, tetapi yang lain gagal untuk meniru keputusan ini.

Kajian mendedahkan bahawa ekstrak ginkgo boleh meningkatkan keupayaan berfungsi pada mereka yang mempunyai Alzheimer ringan (4).

Kajian lain menilai empat kajian dan mendapati pengurangan ketara dalam spektrum gejala yang berkaitan dengan demensia apabila ginkgo digunakan selama 22-24 minggu (5).

Penyelidik percaya bahawa ginkgo meningkatkan fungsi kognitif kerana ia menggalakkan peredaran darah yang baik di dalam otak dan melindungi otak dan bahagian lain daripada kerosakan neuron.

Secara keseluruhannya, masih terlalu awal untuk menyatakan secara pasti atau menyangkal peranan ginkgo dalam merawat demensia.

3. Boleh mengurangkan kebimbangan

Kajian telah memerhatikan pengurangan dalam gejala kebimbangan yang mungkin dikaitkan dengan kandungan antioksidan ginkgo (6).

Kajian menunjukkan bahawa ginkgo biloba boleh membantu mengurangkan kebimbangan

Satu lagi kajian menunjukkan bahawa keputusan ini datang daripada keupayaan ginkgo untuk memodulasi reseptor asid gamma-aminobutyric (GABA).

Kajian mendapati bahawa orang yang mengalami gangguan kebimbangan umum yang mengambil ginkgo mengalami kelegaan kebimbangan yang lebih baik (7).

Walau bagaimanapun, orang yang mengambil Xanax untuk kebimbangan tidak boleh menggunakan ginkgo, kerana ginkgo boleh mengurangkan keberkesanan ubat.

Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa suplemen ginkgo boleh membantu merawat gejala kemurungan.

Walau bagaimanapun, kemurungan adalah keadaan kompleks yang mungkin mempunyai pelbagai punca.

Walaupun menambah dengan ginkgo boleh mengurangkan kebimbangan, masih terlalu awal untuk membuat sebarang kesimpulan yang pasti daripada penyelidikan yang ada.

4. Membantu masalah testosteron rendah

Untuk testosteron rendah, ginkgo merangsang sel Leydig dalam testis untuk meningkatkan pengeluaran testosteron mereka.

Ginkgo biloba khasiat yang paling terkenal ialah ia boleh meningkatkan hormon testosteron

Ginkgo secara langsung merangsang sel Leydig dalam testis lelaki, yang menghasilkan testosteron.

Ginkgo juga boleh menyokong pembentukan sel Leydig, membantu mengekalkan bilangan sel Leydig yang sihat (8).

Di samping itu ia mempunyai peranan antioksidan yang mungkin dalam melindungi sel Leydig daripada kerosakan oksidatif.

Ginkgo menghalang lonjakan dalam hormon tekanan adrenal kortisol (9).

Memandangkan kortisol ialah antagonis testosteron yang terkenal, tindakan ginkgo untuk menenangkan kortisol membawa kepada tahap testosteron yang lebih baik.

Tahap testosteron berubah-ubah mengikut mood, dan cenderung meningkat dengan kebahagiaan dan kejayaan, dan menurun dengan tekanan (10).

Kekurangan tenaga, peredaran yang lemah, dan gaya hidup yang sibuk dan tertekan boleh meningkatkan pengeluaran hormon tekanan, kortisol.

Kajian manusia menunjukkan bahawa pemberian kortisol ke dalam peredaran lelaki akan mengurangkan tahap testosteron darahnya.


(MESTI BACA) Mengenai Top 5 Suplemen Testosteron Untuk Lelaki


Testosteron adalah salah satu hormon utama untuk kesihatan lelaki yang optimum.

Bukan sahaja mengekalkan tahap testosteron normal penting untuk kesihatan seksual lelaki, ia kini diketahui penting untuk kesihatan emosi dan umur panjang.

Oleh itu, ginkgo secara tidak langsung boleh meningkatkan testosteron dengan menurunkan kortisol, yang juga melindungi organ lain daripada tekanan kerosakan yang disebabkan.

Ginkgo meningkatkan pengeluaran nitrik oksida dalam sel Leydig dalam testis, tempat testosteron dibuat.

Nitrik oksida (NO) merangsang pengeluaran testosteron, dan dengan itu NO dan testosteron adalah berkait rapat.

Nitrik oksida ialah molekul isyarat yang diiktiraf sebagai penghantar intra- dan antara sel untuk mengawal beberapa fungsi selular, termasuk modulasi rembesan hormon.

Dengan cara ini, ginkgo menyokong pembentukan nitrik oksida yang membawa kepada sintesis testosteron yang lebih baik.

5. Boleh membantu mengurangkan keradangan

Keradangan adalah sebahagian daripada tindak balas semula jadi badan terhadap kecederaan atau pencerobohan oleh bahan asing.

Ginkgo biloba boleh membantu mengurangkan keradangan

Ekstrak ginkgo biloba juga dipercayai boleh mengurangkan tindak balas keradangan hippocampus.

Dalam tindak balas keradangan, pelbagai komponen sistem imun direkrut untuk melawan penceroboh asing atau menyembuhkan kawasan yang cedera.

Sesetengah penyakit kronik mencetuskan tindak balas keradangan walaupun tidak ada penyakit atau kecederaan.

Lama kelamaan, keradangan yang berlebihan ini boleh menyebabkan kerosakan kekal pada tisu dan DNA badan.

Penyelidikan haiwan dan tabung uji selama bertahun-tahun menunjukkan bahawa ekstrak ginkgo boleh mengurangkan penanda keradangan dalam sel manusia.

Walaupun data ini menggalakkan, kajian manusia diperlukan sebelum membuat kesimpulan konkrit tentang peranan ginkgo dalam merawat penyakit kompleks ini.

Ringkasan

Ginkgo biloba khasiat telah terbukti secara klinikal, walaupun lebih banyak kajian diperlukan.

Sebelum mula mengambilnya juga terdapat beberapa perkara yang perlu diambil kira, kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Masih banyak lagi suplemen herba yang lebih selamat untuk dimakan dan lebih banyak manfaatnya, salah satunya Tongkat Ali.

Oleh itu adalah penting untuk memilih suplemen herba atau makanan semulajadi yang selamat untuk dimakan secara jangka pendek atau panjang.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: