Suplemen Untuk Kesuburan Lelaki: Semua Yang Anda Perlu Tahu

Suplemen Untuk Kesuburan Lelaki: Semua Yang Anda Perlu Tahu

Table of Contents

Suplemen untuk kesuburan lelaki dicari oleh ramai orang kerana menangani masalah kesuburan boleh meletihkan emosi dan kewangan.

Mungkin anda tidak berjaya hamilkan pasangan anda, atau mungkin anda akan mula mencuba dan ingin memastikan badan dan sperma anda berada dalam keadaan kesihatan terbaik sebelum anda melakukannya.

Soalan utama yang mungkin anda miliki ialah, apakah suplemen kesuburan lelaki? apakah yang terkandung dalam suplemen kesuburan lelaki? adakah mereka bekerja?

Jika tidak, apakah lagi yang boleh saya lakukan untuk meningkatkan kesuburan saya? Kami mempunyai jawapan di bawah.

Pertama, kebanyakan suplemen kesuburan mengandungi banyak bahan yang berbeza, kebanyakannya boleh didapati dalam makanan.

Kedua, kebanyakan suplemen ini belum terbukti berkesan dalam ujian klinikal yang ketat. 

Oleh kerana suplemen bukan ubat, ia tidak tertakluk kepada penyelidikan FDA, bermakna pengeluar boleh membuat semua jenis tuntutan secara sah dan menjualnya.

Terdapat banyak suplemen yang tidak berkesan atau mempunyai kadar keberkesanan yang rendah. Oleh itu, adalah penting untuk membeli suplemen yang diluluskan oleh FDA (1).


(MESTI BACA) mengenai Top 5 Suplemen Testosteron Untuk Lelaki


Dan ketiga, jika anda ingin meningkatkan kesuburan anda, mulakan dengan perubahan diet dan gaya hidup, dan jika itu tidak berkesan, berjumpa doktor kesuburan.

Fakta menarik ialah komposisi dan permintaan suplemen testosteron sebahagian besarnya tidak disokong oleh kesusasteraan akademik, walaupun tidak kesemuanya ditolak (2).

Di sini anda akan belajar apakah suplemen kesuburan lelaki dan apakah suplemen atau cara semulajadi yang baik untuk lelaki.

Mari kita masuk ke butiran semua yang anda perlu tahu~~

Apakah Suplemen Untuk Kesuburan Lelaki?

Seperti banyak kebimbangan kesihatan, ketidaksuburan lelaki telah menjadi sangat boleh dipasarkan dengan pelbagai makanan tambahan di pasaran.

Suplemen diambil dalam bentuk pil, kapsul, tablet atau cecair, bertujuan untuk menambah diet anda dengan nutrien tertentu (3).

Apakah suplemen untuk kesuburan lelaki?

Suplemen kesuburan lelaki berbeza dalam jenis dan jumlah bahan aktif yang terkandung di dalamnya.

Suplemen yang mengandungi Tongkat Ali nampaknya bermanfaat untuk parameter kesihatan sperma dan mengurangkan hormon tekanan yang boleh membantu kesuburan lelaki (4).


(MESTI BACA) mengenai Tongkat Ali


Adalah lebih baik untuk mengenal pasti kekurangan nutrisi dalam diet anda kerana ia boleh membantu dengan suplemen yang disasarkan yang anda perlukan.

Penting untuk mempertimbangkan sejarah perubatan anda dan faktor lain sebelum meneruskan dengan suplemen, berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda.

Sebab tidak semua suplemen boleh dimakan secara terus tanpa preskripsi, tetapi sudah ada yang boleh dimakan tanpa preskripsi dan telah lulus FDA.

Walau bagaimanapun, suplemen juga mungkin menjadi cara untuk lelaki berasa seperti mereka mengambil tindakan dalam masa yang mencabar untuk pasangan.

Ramai lelaki berasa seperti mereka menyumbang dalam beberapa cara kepada kesuburan dan perjalanan pra-konsepsi dengan mengambil multi-vitamin prakonsepsi.

Mereka melakukannya kerana mereka yang mempunyai pasangan wanita biasanya mengambil suplemen pranatal juga.

Apakah Kandungan Suplemen Untuk Kesuburan Lelaki?

Terdapat banyak vitamin, mineral, herba, asid amino dan antioksidan yang terdapat dalam suplemen kesuburan untuk lelaki.

Kebanyakannya boleh anda temui dalam talian, walaupun beberapa kedai makanan kesihatan turut membawanya.

Suplemen kesuburan lelaki juga boleh mengandungi 50 ramuan unik secara keseluruhan, memberikan anda sedikit gambaran tentang ramuan di pasaran hari ini.

Fakta mengejutkan tentang kandungan suplemen kesuburan lelaki

Beberapa bahan yang kurang dikenali termasuk ashwagandha, cryptoxanthin, inositol, asid alfa-lipoik, asid D-aspartic, PQQ, serta banyak lagi.


(MESTI BACA) mengenai Ashwagandha Malaysia


Ramuan dan dos khusus dalam suplemen kesuburan lelaki berbeza-beza mengikut jenama, bermakna setiap botol menawarkan campuran yang berbeza.

Biasanya jika harga berbeza maka bahan yang digunakan berbeza atau bahan yang digunakan adalah sama tetapi jumlah kandungan berbeza.

Walaupun suplemen kesuburan lelaki selalunya mengandungi sebatian semulajadi yang mungkin tidak berbahaya kepada kesihatan pengguna, ia boleh membahayakan sperma.

Dalam erti kata lain, kebanyakannya tidak meningkatkan parameter sperma atau meningkatkan kadar kehamilan.

Adakah Suplemen Kesuburan Untuk Lelaki Berkesan?

Walaupun jantung kesuburan wanita adalah simpanan telurnya dan keupayaan untuk mengovulasi telur-telur itu setiap bulan, jantung kesuburan lelaki adalah spermanya.

Separuh daripada semua kes ketidaksuburan melibatkan isu dengan pasangan lelaki. Tiga parameter sperma utama adalah penting untuk mencapai kehamilan.

Yang pertama ialah kiraan sperma atau bilangan sperma. Kiraan sperma normal boleh berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor.

Semakin banyak sperma lelaki dalam setiap ejakulasi, semakin tinggi peluangnya untuk mempunyai satu sperma menembusi telur dan mengakibatkan kehamilan.

Menurut WHO, kiraan sperma normal berbeza dari 39 juta pada hujung rendah hingga 928 juta pada hujung tinggi.

Oligospermia sebenar, istilah perubatan untuk kiraan sperma rendah adalah berdasarkan bilangan sperma setiap ml air mani.

🟢 Oligospermia ringan = 10 hingga 15 juta sperma/mL.

🟢 Oligospermia sederhana = 5 hingga 10 juta sperma/mL.

🟢 Oligospermia teruk = 0 dan 5 juta sperma/mL.

Yang kedua ialah motilitas sperma, sama ada sperma perenang yang baik atau tidak, juga sangat penting.

Mendapatkan dari serviks melalui rahim dan tiub fallopio untuk menembusi telur adalah kerja keras.

Suplemen kesuburan lelaki meningkatkan motilitas sperma!

Jika sperma bukan perenang yang baik, mereka tidak akan sampai ke destinasi terakhir mereka.

Akhir sekali ialah morfologi sperma, iaitu bentuk dan saiz sperma.Jika sperma tidak betul-betul bentuk yang betul, penembusan dan kehamilan kurang berkemungkinan berlaku.

Terdapat juga aspek keempat yang telah mendapat perhatian akhir-akhir ini kualiti ialah DNA sperma.

Tahap pemecahan DNA sperma yang lebih tinggi adalah lebih biasa pada lelaki yang lebih tua dan lelaki dengan varikokel.

Suplemen peningkatan seksual lelaki biasanya berfungsi untuk meningkatkan libido anda atau menangani disfungsi erektil.

Kajian juga mendapati bahawa suplemen untuk kesuburan lelaki juga meningkatkan kesihatan prostat anda (5).

Suplemen yang ideal akan mempunyai gabungan bahan-bahan yang meluas yang semuanya berfungsi bersama untuk memaksimumkan kesuburan.

Suplemen akan direka untuk membantu menyokong kesihatan sperma dan meningkatkan motilitas sperma.

Adakah Terdapat Suplemen Semulajadi Yang Boleh Meningkatkan Kesuburan Lelaki?

Bahagian kesihatan yang tidak dihargai adalah vitamin dan mineral semulajadi yang terdapat dalam makanan yang memastikan badan kita aktif, kuat, dilindungi dan sihat.

Vitamin, mineral dan antioksidan adalah penting untuk penghasilan hormon yang semuanya penting untuk kesuburan lelaki, pengurangan tekanan oksidatif, dan perkembangan sperma (6).

Ini adalah suplemen semulajadi yang membantu meningkatkan kesuburan lelaki

Vitamin dan mineral yang terdapat secara semulajadi dalam makanan terbukti dapat meningkatkan kesuburan lelaki atau meningkatkan kadar kehamilan dan kelahiran hidup.


(MESTI BACA) mengenai Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron


Akhir sekali, kebanyakan suplemen yang tersedia hari ini mengandungi vitamin sintetik, mineral, antioksidan dan asid amino.

Yang bermaksud ia dihasilkan secara buatan dalam proses perindustrian, tidak memberikan manfaat kesihatan yang sama seperti yang dimakan melalui makanan keseluruhan.

Oleh itu, jika anda sedang mencari suplemen kesuburan lelaki yang terbaik maka jangan lihat lebih jauh daripada badan anda sendiri dan apa yang anda masukkan ke dalamnya.

Walaupun begitu, terdapat suplemen terbukti membantu kesuburan lelaki dan kebanyakannya menggunakan bahan semulajadi.

Suplemen yang menggunakan bahan semulajadi juga akan lebih selamat untuk dimakan dalam jangka masa panjang.

Kebanyakan suplemen yang menggunakan bahan semulajadi juga ditujukan untuk orang yang tiada masa untuk membeli bahan semulajadi tersebut satu persatu.

Mulakan dengan diet yang sihat, senaman, dan penurunan berat badan. Tiga faktor ini boleh membantu pengeluaran hormon dan fungsi sperma.

Seterusnya, kurangkan penggunaan bahan, yang termasuk produk nikotin/tembakau, ganja dan alkohol.

Akhir sekali, jika boleh, cuba hadkan pendedahan anda kepada toksin alam sekitar seperti pencemaran udara.

Ada kemungkinan anda mengalami keadaan genetik, tahap testosteron yang tidak normal, atau masalah anatomi seperti varikokel.

Varikokel berlaku apabila saluran darah di sekeliling testis diluaskan, menyebabkan peningkatan suhu yang mengganggu pengeluaran sperma.

Terdapat potensi penyelesaian secara semulajadi untuk semua isu di atas.

1. Vitamin C

Vitamin C ialah antioksidan kuat yang boleh meningkatkan kualiti air mani dengan mengurangkan tekanan oksidatif dan meningkatkan status antioksidan (7).

Vitamin C adalah suplemen semulajadi yang boleh mengurangkan tekanan oksidatif

Sperma sangat terdedah kepada kerosakan oksidatif daripada radikal bebas.

Malah, penyelidikan mencadangkan kerosakan akibat tekanan oksidatif pada sperma bertanggungjawab untuk 30% hingga 80% kes subfertiliti lelaki..

Adalah penting untuk memastikan anda mendapat 90 miligram vitamin C sehari untuk membantu meningkatkan kesuburan.

Ia dikatakan penting untuk memastikan anda mendapat vitamin C yang mencukupi melalui diet anda kerana ia menyokong pengeluaran sperma yang sihat pada lelaki.

2. Vitamin E

Vitamin E ialah istilah kolektif untuk sekumpulan antioksidan larut lemak yang melindungi daripada kesan merosakkan radikal bebas (8).

Vitamin E melindungi membran sperma daripada radikal bebas

Vitamin E mempunyai peranan penting dalam melindungi membran sperma daripada kerosakan radikal bebas.

Disebabkan tindakan ini, saintis percaya vitamin E boleh meningkatkan aktiviti mitokondria dalam sperma dan mengurangkan kerosakan pada sperma.

Jumlah harian vitamin E yang disyorkan untuk lelaki ialah 15 miligram dan sumber makanan terbaik vitamin E termasuk Kacang, biji dan sayur-sayuran berdaun hijau.

Anda juga boleh mengambil suplemen untuk memastikan anda memenuhi keperluan anda.

3. Zink

Salah satu nutrien yang paling penting untuk kesuburan lelaki, zink adalah penting untuk pengeluaran sperma, morfologi sperma, kiraan sperma dan fungsi sperma yang betul (9).

Fakta mengejutkan tentang kegunaan kepekatan zink pada kualiti sperma

Kepekatan zink dalam air mani secara langsung berkaitan dengan kualiti sperma lelaki dengan ketidaksuburan biasanya mempunyai tahap zink yang rendah dalam air mani mereka.

Penambahan zink boleh meningkatkan motilitas sperma pada lelaki yang mengalami ketidaksuburan. Badan anda tidak mempunyai cara untuk menyimpan zink.

Adalah penting untuk memastikan anda memenuhi elaun diet yang disyorkan sebanyak 11 miligram zink setiap hari melalui makanan yang anda makan, dan suplemen jika perlu.

Zink banyak terdapat dalam daging, ikan dan makanan laut. Sumber makanan terbaik zink termasuk daging lembu dan bijirin sarapan yang diperkaya.

4. Akar maca

Mengambil suplemen akar maca boleh meningkatkan libido serta kesuburan. Akar Maca ialah makanan tumbuhan popular yang berasal dari Peru tengah (10). 

Akar Maca dipercayai dapat meningkatkan libido

Secara tradisinya, ia telah digunakan untuk keupayaannya untuk meningkatkan libido dan kesuburan.

Mengambil akar maca kering untuk tempoh sehingga 3 bulan boleh meningkatkan keinginan seksual atau libido yang dilaporkan sendiri.

Selain itu, mengambil akar maca mempunyai kesan ke atas testosteron atau hormon pembiakan lain dalam lelaki yang sihat dan subur.

Terdapat juga suplemen terkenal di pasaran yang telah terbukti dapat meningkatkan hormon testosteron dan salah satu bahannya ialah akar maca.

Adakah terdapat suplemen semulajadi yang boleh meningkatkan kesuburan?

Di bawah ini, ternyata kami juga mempunyai cadangan untuk ubat atau suplemen yang khusus untuk lelaki kerana ia mempunyai fungsi meningkatkan hormon testosteron.

Kami memperkenalkan NUVITON™, produk ini mempunyai bahan yang diperbuat daripada 100% bahan semulajadi tanpa sebarang campuran bahan pengawet dan pewarna.

Suplemen yang boleh meningkatkan hormon testosteron

Bahan semulajadi yang digunakan untuk membuat produk ini juga menggunakan bahan yang premium dan rare.

Bahan-bahan yang disebutkan di atas boleh jadi seperti Tongkat Ali Physta, ginseng, horny goat weed, cordyceps, maca root, devil’s thorn, dan lain-lain.

Selain itu, kerana bahan semulajadinya, NUVITON™ juga dapat memberikan manfaat lain yang baik untuk kesihatan tubuh.

NUVITON™ boleh memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh

Faedah lain yang boleh disediakan termasuk meningkatkan stamina lelaki, melancarkan peredaran darah, menggalakkan fungsi vital yang lebih baik, dan sebagainya.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk ini, anda boleh pergi terus ke laman web rasmi mereka untuk mengetahui maklumat penting yang lain.


Lebih Lama dan Lebih Bahagia dengan NUVITON™!


Ringkasan

Suplemen untuk kesuburan lelaki adalah banyak seperti yang anda lihat. Terdapat banyak vitamin dan mineral semulajadi yang boleh membantu.

Cara semulajadi terbukti dapat meningkatkan kesuburan lelaki dan meningkatkan kadar kehamilan.

Semoga artikel ini membantu anda menyelesaikan masalah anda, terima kasih ❤️.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: