Ubat Saraf Neurobion: Panduan Mendalam dan Alternatif

Ubat Saraf Neurobion: Panduan Mendalam dan Alternatif

Table of Contents

Ubat saraf neurobion dan neurobion forte kedua-duanya mengandungi gabungan vitamin B1, B6, dan juga vitamin B12 yang berguna dalam mencegah dan merawat neuropati.

Terdapat banyak kemungkinan penyebab neuropati ini. Salah satunya berkaitan dengan kekurangan vitamin neurotropik iaitu vitamin B1, B6, dan juga vitamin B12.

Gejala klinikal yang timbul akibat daripada keadaan ini biasanya berupa kebas-kebas, sengal-sengal, sakit-sakit, dan sebagainya.

Jadi, apakah perbezaan antara neurobion dan neurobion forte? Seperti namanya, forte biasa menunjukkan dos yang lebih tinggi.

Dalam kes ini, neurobion forte mengandungi tahap vitamin B12 yang lebih tinggi daripada neurobion.

Oleh sebab itu, neurobion forte lebih kerap digunakan pada orang yang mempunyai keperluan vitamin neurotropik yang lebih tinggi, contohnya pada orang tua.

Walau bagaimanapun, mengenai penggunaan kedua-dua jenis suplemen vitamin ini, kami mengesyorkan agar anda berunding terus dengan doktor atau pakar saraf anda.

Mari kita ketahui lebih lanjut tentang ubat saraf neurobion~

Apakah Itu Neurobion?

Neurobion ialah gabungan 3 vitamin neurotropik penting (B1, B6 dan B12) dalam dos yang tinggi

Vitamin B1, B6 dan B12 mempunyai kepentingan khusus untuk metabolisme dalam sistem saraf periferi dan pusat. 

Ubat saraf neurobion boleh meningkatkan sistem saraf periferal dan pusat.

Kesannya terhadap penjanaan semula saraf telah ditunjukkan dalam pelbagai penyiasatan menggunakan vitamin secara individu dan gabungan.

Vitamin B1 (thiamin) bertindak sebagai koenzim dalam proses dekarboksilasi asid alfa-keto dan juga dalam proses metabolisme karbohidrat (1).

Vitamin B6 (pyridoxine) berperanan dalam membantu metabolisme protein dan asid hempedu (2).

Vitamin B12 (cobalamin) berperanan dalam sintesis asid nukleik yang berguna dalam pematangan sel serta mengekalkan keutuhan tisu saraf (3).

Kedua-dua fungsi individu dan hubungan biokimia yang bermanfaat antara 3 vitamin membenarkan penggunaan gabungannya.

Neurobion biasanya diambil bersama-sama dengan makanan, walaupun dinasihatkan untuk mengambil satu pil secara lisan setiap hari pada masa yang sama tanpa mengira makan atau tidak.

Neurobion mengandungi lebih daripada 100 peratus nilai harian setiap vitamin yang dicadangkan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan.


(MESTI BACA) Mengenai 5 Vitamin Untuk Tenaga Lelaki Yang Terbaik


Adakah Saya Perlu Mengambil Neurobion?

Manfaat berpotensi neurobion didapati terutamanya dalam keupayaannya untuk mencegah kekurangan vitamin-B, dan masalah kesihatan yang berkaitan dengan kekurangan itu.

Tetapi kebanyakan orang mendapat cukup vitamin B melalui makanan yang mereka makan. 

Namun, sesetengah kumpulan mungkin mempunyai risiko kekurangan vitamin-B yang lebih tinggi. Ini termasuk mereka yang:

🟡 Berumur lebih dari 50 tahun.

🟡 Sedang mengandung.

🟡 Mempunyai keadaan kesihatan kronik tertentu.

🟡 Makan diet terhad, seperti diet vegan atau vegetarian.

🟡 Mengambil ubat tertentu, seperti metformin dan pengurang asid.

Jika anda sudah mendapat vitamin B yang mencukupi melalui diet anda, tidak perlu mengambil neurobion.

Jangan ambil neurobion jika anda sudah mempunyai cukup vitamin B

Pengambilan neurobion berkemungkinan tidak akan memberikan sebarang manfaat kesihatan tambahan, seperti peningkatan daya ingatan, metabolisme atau fungsi imun.

Mengambil neurobion atau produk yang serupa mungkin memberikan beberapa manfaat jika anda mengalami kekurangan ringan.

Tetapi jika anda mempunyai kekurangan yang serius maka neurobion mungkin tidak mencukupi. Sebagai contoh, neurobion membekalkan 15 mcg vitamin B-12. 

Tetapi orang yang mengalami kekurangan vitamin B-12 biasanya dirawat dengan 500 mcg atau lebih vitamin B-12.

Jika anda rasa anda mengalami kekurangan vitamin B, anda harus berjumpa doktor anda untuk dinilai. Mereka boleh menjalankan ujian darah untuk melihat vitamin B yang anda kekurangan. 

Doktor boleh mengesyorkan pelan rawatan yang lebih khusus untuk keperluan badan anda dan mereka mungkin mengesyorkan suntikan vitamin B.


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga dan Mengapa Anda Memerlukannya?


Adakah Terdapat Langkah Berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Neurobion?

Sebelum mengambil neurobion, sila pastikan ia disimpan di tempat kering yang sejuk dan tidak melebihi 25°C

Pembungkusan neurobion tidak boleh rosak

Pembungkusan tidak boleh rosak semasa pembelian kerana mungkin terdapat bahaya kemerosotan produk atau pendedahan kepada bahan cemar.

Neurobion mengandungi laktosa dan sukrosa, oleh itu penggunaannya tidak disyorkan pada pesakit dengan intoleransi galaktosa atau kekurangan sucrase-isomaltase.

Ambil neurobion hanya seperti yang disyorkan atau seperti yang diawasi oleh doktor.

Jangan kongsi ubat ini dengan orang lain. Produk ini bukan pengganti diet yang betul. Ingat bahawa adalah yang terbaik untuk mendapatkan vitamin daripada makanan yang sihat.

Vitamin B adalah larut dalam air, dan jika vitamin ini diambil melebihi keperluan harian, tubuh mungkin tidak menyerapnya tetapi sebaliknya mengeluarkannya dalam air kencing.

Adalah penting untuk berunding dengan doktor anda sebelum memberikan suplemen ini kepada kanak-kanak kerana dos vitamin mereka biasanya ditujukan kepada orang dewasa.

Keperluan harian vitamin ini pada kanak-kanak agak kurang, jadi pengambilan berlebihan boleh menyebabkan ketoksikan pada kanak-kanak.


(MESTI BACA) Mengenai Fakta Tentang Vitamin C Untuk Lelaki Yang Mengejutkan!


Adakah Ubat Saraf Neurobion Mempunyai Kesan Sampingan?

Neurobion mengandungi Vitamin B1, vitamin B6, vitamin B12, ia mempunyai banyak manfaat. Tetapi itu tidak bermakna ia tidak mempunyai kesan sampingan.

Neurobion mempunyai banyak manfaat, tetapi itu tidak bermakna ia tidak mempunyai kesan sampingan

Senarai berikut adalah kesan sampingan yang mungkin berlaku disebabkan dari semua bahan aktif yang terkandung di dalam neurobion. Ini bukan senarai yang komprehensif

🔴 Malaise.

🔴 Dyspnea (4).

🔴 Penglihatan kabur.

🔴 Rasa bengkak seluruh badan.

🔴 Ekzema (5).

🔴 Sianosis (6).

Walaupun kesan sampingan ini mungkin, tetapi tidak selalu berlaku, jadi ia dianggap selamat untuk mengambil suplemen ini.

Sesetengah kesan sampingan mungkin jarang berlaku tetapi teruk. Rujuk doktor anda dengan segera jika mana-mana gejala ini muncul, terutamanya jika ia berterusan.


(MESTI BACA) Mengenai Centrum Multivitamin: Panduan Lengkap dan Alternatif


Adakah Terdapat Alternatif Ubat Saraf Neurobion?

Neurobion boleh membantu merawat gejala kerosakan saraf, tetapi ada produk yang lebih berkesan dan masih ada kegunaan lain.

Produk ini menjadikan anda lebih bersemangat atau sihat sepenuhnya. Kerana seorang lelaki mesti mengekalkan tahap testosteron mereka.

Anda boleh mengekalkan tahap kesuburan anda dengan mengambil suplemen testosteron, sebab tahap testosteron biasanya mula menurun dengan usia (7).

Testosteron terkenal sebagai hormon pembiakan lelaki dan steroid anabolik. Salah satu tindakan testosteron yang kurang dikenali ialah neuroprotection (8).

Kajian menemukan bahawa hormon ini memberi pengaruh besar pada sistem saraf yang jauh di luar kawalan fungsi pembiakan (9).


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Meningkatkan Hormon Testosteron


Testosteron sememangnya memainkan peranan utama dalam daya maju, fungsi, dan keplastikan neuron, dan ia juga merupakan pengawal selia utama mielinasi akson.

Neuron telah lama dianggap sebagai sasaran selular utama testosteron dalam sistem saraf pusat (CNS) (10).

Motoneuron nukleus tulang belakang lumbar tikus bulbocavernosus adalah salah satu populasi neuron di mana kesan neurotropik testosteron telah diterokai secara meluas.

Motoneuron ini menginervasi otot berjalur zakar dan lebih banyak dan lebih besar pada lelaki.

Terutamanya hasil daripada kesan testosteron pada otot sasaran semasa pembangunan dan pada kedua-dua neuron dan otot semasa dewasa.

Penggalak testosteron sangat dicari oleh lelaki kerana testosteron dikenali sebagai hormon lelaki yang paling penting.

Terdapat satu suplemen paling terkenal di pasaran untuk meningkatkan hormon lelaki dan untuk menyihatkan badan.

Mari sambut penggalak testosteron terbaik di pasaran iaitu NUVITON™.

Penggalak testosteron terbaik di pasaran

NUVITON™ ialah suplemen semulajadi yang dikeluarkan oleh Yummylooks Sdn Bhd yang mendakwa dapat meningkatkan tahap testosteron.

NUVITON™ berjanji untuk menawarkan pelbagai manfaat kesihatan termasuk tenaga yang lebih baik, memulihkan tenaga mental yang lemah, dan lebih banyak jisim otot.

Suplemen yang menawarkan pelbagai manfaat kesihatan

NUVITON™ dipersembahkan sebagai formula selamat dengan tiada kesan sampingan. Ulasan produk mereka juga sangat bagus.


Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Alternatif Ubat Saraf Neurobion


Ringkasan

Ubat saraf neurobion atau produk vitamin B lain mungkin bermanfaat untuk mencegah kekurangan vitamin B. Tetapi kebanyakan orang sudah mendapat cukup vitamin B dalam diet mereka.

Bagi mereka yang sudah mendapat cukup vitamin B daripada diet mereka, mengambil neurobion tidak akan meningkatkan daya ingatan atau mempunyai manfaat kesihatan yang lain.

Adalah penting untuk mengetahui juga bahawa anda harus menjaga tahap testosteron anda kerana ia memainkan peranan penting dalam sistem neuron.

Testosteron dikenali sebagai hormon pembiakan lelaki dan steroid anabolik. Salah satu tindakan testosteron yang kurang dikenali ialah neuroprotection.

Jadi jika anda mengalami kekurangan ringan, mengambil neuorbion atau suplemen yang serupa boleh membantu. 

Jika anda rasa anda mengalami kekurangan yang lebih teruk, sebaiknya berjumpa doktor untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang suplemen khusus yang diperlukan oleh badan anda.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn