Fakta Tentang Supportan Drink Untuk Lelaki dan Alternatifnya

Fakta Tentang Supportan Drink Untuk Lelaki dan Alternatifnya!

Table of Contents

Supportan drink biasanya dikenali untuk pengurusan pemakanan pesakit atau berisiko malnutrisi. Ia juga dijual secara percuma di banyak kedai dalam talian.

Malnutrisi adalah keadaan serius yang berlaku apabila diet anda tidak mengandungi jumlah nutrien yang betul (1).

Pemakanan buruk” boleh merujuk kepada kekurangan zat makanan (tidak mendapat nutrien yang mencukupi) atau berlebihan (mendapat lebih banyak nutrien daripada yang diperlukan).

Penurunan berat badan yang tidak disengajakan seperti kehilangan 5% hingga 10% atau lebih berat dalam tempoh 3 hingga 6 bulan adalah salah satu tanda utama malnutrisi (2).

Supportan drink menjanjikan banyak manfaat dari segi membina badan daripada membekalkan tenaga dan meningkatkan berat badan atau jisim otot dalam badan.

Baiklah, mari belajar bersama tentang supportan drink dan adakah terdapat alternatif yang lebih baik.

(Jika anda ingin langsung membaca tentang alternatif untuk supportan drink, sila scroll ke halaman bawah!)

Apakah Itu Supportan Drink?

Supportan drink ialah formula enteral (makanan cecair) yang terdiri daripada makronutrien dan mikronutrien, dan mengandungi minyak ikan (1,000 mg EPA setiap 200 ml).

Supportan drink mengandungi jumlah tenaga sebanyak 300 KCAL dalam bungkusan 200 ml dengan perisa buah tropika.

Supportan drink mengandungi jumlah tenaga sebanyak 300 KCAL

Supportan drink boleh membantu mengurangkan keradangan, meningkatkan status pemakanan, mencegah cachexia, mengekalkan jisim otot dan sistem imun badan.

Adakah Terdapat Dos Untuk Supportan Drink?

Dos biasa untuk nutrisi tambahan 2 botol (600kcal)/hari, untuk nutrisi lengkap ≤5 botol (1500kcal)/hari.

Dos harus ditentukan oleh umur dan keadaan pesakit. Sekiranya pesakit memerlukan lebih banyak protein dan kalori, keseimbangan perlu ditambah kepada diet pesakit.

Adakah Terdapat Sebarang Langkah Berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Supportan Drink?

Sebelum anda mula mengambil supportan drink, terdapat beberapa perkara penting yang perlu diketahui.

🔴 Tidak sesuai apabila pemakanan enteral tidak dibenarkan seperti dalam pendarahan gastrousus akut, atonia usus, ileus dan lain-lain.

🔴 Tidak sesuai untuk pesakit dengan bentuk malasimilasi yang teruk dan pesakit dengan ketidakupayaan kongenital untuk memetabolismekan nutrien yang terkandung dalam supportan drink.

🔴 Tidak sesuai untuk pesakit dengan bentuk kegagalan organ yang teruk seperti kekurangan hati atau buah pinggang yang teruk.

🔴 Tidak sesuai untuk kanak-kanak < 3 tahun dan gunakan dengan berhati-hati pada kanak-kanak < 6 tahun.

🔴 Tidak sesuai untuk pesakit dengan galaktosemia. 

🔴 Jika mengambil supportan drink, pastikan anda mendapat pengambilan cecair yang mencukupi.

Adakah Supportan Drink Terdapat Interaksi Dengan Produk Perubatan Lain?

Supportan boleh meningkatkan kesan barbiturat, tolbutamide, dan urikosurik. Ia juga boleh berinteraksi dengan:

🔴 Thiazides (peningkatan trombositopenia). 

🔴 Siklosporin (peningkatan nefrotoksisiti). 

🔴 Agen sulfonilurea (peningkatan tindak balas hipoglisemik). 

🔴 Warfarin (peningkatan kesan antikoagulan).

🔴 Methotrexate (penurunan perkumuhan methotrexate melalui buah pinggang).

🔴 Fenitopatik (penurunan pembersihan).

Apakah Faedah Supportan Drink?

Supportan drink mengandungi minyak ikan, jadi ia mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh badan.

Supportan drink juga mengandungi bahan lain seperti dextrin dan vitamin. Di bawah adalah manfaat yang boleh diperolehi jika anda mengambilnya.

1. Menyokong kesihatan jantung

Penyakit jantung adalah punca utama kematian di seluruh dunia (3).

Kajian menunjukkan bahawa orang yang makan banyak ikan mempunyai kadar penyakit jantung yang jauh lebih rendah (4).

Supportan drink membuat tahap kolesterol bertambah baik

Pelbagai faktor risiko untuk penyakit jantung nampaknya dikurangkan dengan pengambilan ikan atau minyak ikan.

Minyak ikan boleh membuat tahap kolesterol bertambah baik. Ia boleh meningkatkan tahap kolesterol HDL (baik) dan mungkin juga menurunkan tahap kolesterol LDL (buruk).


(MESTI BACA) Mengenai Cara Kurangkan Kolesterol


Minyak ikan boleh menurunkan trigliserida sebanyak 15-30%. Walaupun dalam dos yang kecil, ia mengurangkan tekanan darah pada orang yang mempunyai tahap yang tinggi.

Minyak ikan juga boleh menghalang plak yang boleh menyebabkan arteri mengeras, serta menjadikan plak arteri lebih stabil dan lebih selamat.

Walaupun suplemen minyak ikan boleh memperbaiki banyak faktor risiko penyakit jantung, tidak ada bukti jelas bahawa ia boleh mencegah serangan jantung atau strok.

2. Boleh meningkatkan kesihatan tulang

Semasa usia tua, tulang boleh mula kehilangan mineral penting mereka, menjadi lebih cenderung untuk patah dan menyebabkan keadaan seperti osteoporosis atau osteoarthritis (5).

Supportan drink boleh meningkatkan kesihatan tulang

Kalsium dan vitamin D sangat penting untuk kesihatan tulang, tetapi beberapa kajian mencadangkan bahawa asid lemak omega-3 juga boleh memberi manfaat.

Orang yang mempunyai pengambilan omega-3 yang lebih tinggi dan paras darah mungkin mempunyai ketumpatan mineral tulang (BMD) yang lebih baik (6).

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada suplemen minyak ikan meningkatkan BMD (7).

Penyelidik mendapati bahawa ia tidak kelihatan melakukannya pada wanita dengan osteoporosis. Lebih banyak penyelidikan diperlukan (8).

Sebilangan kecil, kajian lama mencadangkan bahawa suplemen minyak ikan mengurangkan penanda kerosakan tulang, yang mungkin menghalang penyakit tulang (9).

3. Menyokong kesihatan usus besar

Dekstrin yang terkandung di dalam supportan drink boleh membantu membuang sisa dari badan sambil menyokong kesihatan kolon.

Adakah menyokong kesihatan kolon dengan supportan drink adalah pilihan yang baik?

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa individu yang mengambil tahap serat larut air yang lebih tinggi mempunyai penurunan risiko kanser kolorektal (10).

Terdapat beberapa teori di sebalik manfaat ini, tiada satu pun yang telah dibuktikan sepenuhnya.

Satu teori ialah, kerana keberkesanannya untuk memudahkan penyingkiran sisa dari badan, ia boleh mengurangkan persekitaran toksik dalaman yang kondusif untuk kanser.

Teori lain merujuk kepada keupayaannya untuk memberi makan bakteria baik dalam usus, yang mungkin memainkan peranan dalam melindungi kolon.

Mungkin juga orang yang makan diet tinggi serat juga makan diet yang kaya dengan makanan tumbuhan, yang semuanya mengandungi pelbagai tahap antioksidan yang mungkin menyokong kesihatan kolon.

4. Menurunkan berat badan yang sihat

Dextrin boleh membantu memberikan rasa kenyang, membantu badan berasa kenyang dan puas.

Supportan drink dipercaya membantu mengurangkan saiz sel lemak

Dalam semua bentuknya, serat menghasilkan lebih banyak pukal di dalam perut dan terurai dengan sangat perlahan.

Perasaan kenyang ini boleh sangat membantu orang yang ingin menurunkan berat badan.

Individu yang ingin mengurangkan snek antara waktu makan mungkin ingin memasukkan lebih banyak makanan kaya serat dalam diet mereka. 


(MESTI BACA) Mengenai Vitamin Untuk Tenaga Lelaki


Menggalakkan rasa kenyang semula jadi mungkin membantu untuk menyediakan penurunan berat badan semula jadi yang berterusan.

Dextrin boleh membantu mengurangkan saiz sel lemak, mungkin membantu dalam memerangi obesiti. 

Lebih banyak penyelidikan diperlukan berkaitan dengan serat dan obesiti untuk menentukan sama ada karbohidrat yang tidak dapat dihadam sememangnya boleh memerangi isu yang semakin meningkat ini.

Adakah Supportan Drink Mempunyai Sebarang Kesan Sampingan?

Supportan drink mengandungi maltodextrin, salah satu bahan tambahan yang sering digunakan sebagai pemekat, pengawet, atau pemanis.

Bahan ini juga diketahui menyebabkan kesan tertentu terhadap kesihatan, terutamanya apabila diambil secara berlebihan.

Supportan drink juga mengandungi medium chain triglycerides (MCT). Nama itu merujuk kepada cara atom karbon disusun dalam struktur kimianya.

Mereka boleh menyebabkan cirit-birit, muntah, kerengsaan, loya, ketidakselesaan perut, gas usus, kekurangan asid lemak penting, dan kesan sampingan yang lain.

Adakah Terdapat Alternatif Supportan Drink?

Selepas anda membaca kegunaan supportan drink dan kesan sampingannya, anda mungkin berfikir bahawa penggunaannya tidak sepadan dengan kesan sampingan.

Jangan takut, kerana ada produk NUVITON™ yang lebih tinggi keberkesanannya dari segi membina tubuh lelaki dan ulasan pelanggan juga sangat bagus.

Adakah terdapat alternatif supportan drink?

NUVITON™ boleh meningkatkan hormon terpenting dalam badan lelaki iaitu hormon testosteron. Hormon testosteron adalah hormon yang paling penting untuk badan lelaki.

Hormon testosteron memainkan peranan penting dalam pengeluaran sperma, jisim tulang dan otot, cara lelaki menyimpan lemak dalam badan, dan juga pengeluaran sel darah merah.

NUVITON™ ialah penggalak testosteron semulajadi yang boleh membantu mana-mana lelaki mengawal daya hidup mudanya dengan tenaga testosteron baharu.

Pengeluaran testosteron mula meningkat dengan ketara semasa akil baligh dan mula menurun selepas umur 30 tahun atau lebih.

NUVITON™ merupakan produk yang paling selamat dan terbaik untuk digunakan kerana ia tidak mempunyai sebarang kesan sampingan.

Ringkasan

Supportan drink jika dibandingkan dengan NUVITON™, mempunyai perbandingan yang jauh dalam membina tubuh lelaki.

Jika anda berasa sentiasa letih dan lesu tanpa mengira berapa lama anda tidur, maka adalah penting untuk mengekalkan hormon testosteron anda.

Jadi, kini anda lebih faham, yang manakah lebih baik untuk digunakan dan yang mana satu selamat untuk kegunaan jangka panjang.

Kerana NUVITON™ adalah produk eksklusif jadi ia hanya boleh didapati di laman web rasmi syarikat.

Steven

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: