Manfaat Asid Folik Untuk Lelaki : Meningkatkan Kesuburan!

Manfaat Asid Folik Untuk Lelaki : Bisa Meningkatkan Kesuburan!

Table of Contents

Asid folik untuk lelaki sebenarnya mempunyai banyak khasiat yang terkenal untuk mencegah pelbagai penyakit? (1)

Tetapi untuk apa sebenarnya asid folik digunakan dan dari mana ia boleh diperolehi? Jom tengok!

Apakah Asid Folik?

Asid folik, juga dikenali sebagai folat, adalah bentuk semula jadi vitamin B9 yang larut dalam air dan secara semula jadi ditemui dalam banyak makanan. (2)

Bukan itu sahaja, asid folik mempunyai fungsi untuk membantu membentuk DNA dan RNA yang terlibat dalam proses metabolisme protein.

Ia memainkan peranan penting dalam memecahkan homocysteine ​​​​dan asid amino yang boleh memberi kesan berbahaya dalam badan apabila terdapat dalam kuantiti yang banyak.

Asid folik juga diperlukan oleh badan dan amat penting semasa tempoh pertumbuhan pesat seperti semasa mengandung dan perkembangan janin.

Ia terkenal dengan ciri-cirinya yang baik untuk merangsang kesuburan dan kehamilan. Oleh itu, wanita sangat dinasihatkan untuk mengambilnya sebagai persediaan sebelum hamil.

Vitamin ini juga boleh didapati dalam bentuk supplement. Bentuk supplement sebenarnya lebih mudah diserap oleh badan berbanding dari sumber makanan dengan nisbah 85% vs 50%. (3)

Lebih mudah untuk badan menyerap nutrien daripada supplement berbanding daripada sumber makanan?

Walau bagaimanapun, nutrien ini bukan sahaja penting untuk wanita. 

Saranan pengambilan asid folik untuk lelaki sebenarnya telah dilakukan sebelum ini kerana khasiatnya yang terkenal untuk kesihatan lelaki. 

Jom bincang beberapa kebaikan asid folik untuk lelaki!

Pelbagai Kebaikan Asid Folik untuk Lelaki

Pelbagai kajian telah membuktikan bahawa pengambilan mikronutrien yang mencukupi oleh lelaki boleh meningkatkan kualiti sperma seterusnya meningkatkan peluang kehamilan.


(BACA JUGA) Panduan lengkap cara membuat anak.


Selain itu, asid folik juga memainkan peranan yang sangat besar dalam mencegah beberapa keadaan kesihatan bagi lelaki, antaranya : 

1. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Asid folik difikirkan mampu untuk mengurangkan salah satu faktor risiko penyakit jantung dan strok.

Ini berlaku kerana asid folik boleh mengurangkan tahap homocysteine, sejenis asid amino yang terdapat dalam darah. (4)

Kadar homocysteine ​​dalam badan tidak boleh terlalu tinggi kerana jika terlalu tinggi ia akan mencetuskan asid amino dalam darah yang boleh membahayakan kesihatan jantung.

Asid amino yang tinggi boleh membahayakan kesihatan jantung!

Ini juga berlaku dalam beberapa mekanisme antaranya meningkatkan radikal bebas dan memainkan peranan dalam kematian sel.

Bukan itu sahaja, kadar ini juga meningkatkan bahan dan enzim yang berisiko membentuk bekuan dalam darah dan mengurangkan keanjalan salur darah sehingga menjadi kaku.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pemberian asid folik kepada badan sebanyak 0.5 mg sehari diketahui dapat mengurangkan tahap homosistein sebanyak 25%. (5)

Selain itu, khasiat asid folik untuk lelaki juga boleh membantu mengurangkan tekanan darah dan membantu pengaliran darah dengan lebih lancar.

2. Mencegah diabetes

Diabetes merupakan satu daripada penyakit yang sangat sibuk diperkatakan di kalangan orang ramai ketika ini.

Ini juga membuatkan penghidap beramai-ramai mencari rawatan yang paling berkesan untuk mengatasi penyakit ini.

Menurut kajian, asid folik telah diuji dan diketahui dapat mencegah kencing manis dan mengawal paras gula dalam darah bagi pesakit diabetes. (6)

Tambahan berasaskan asid folik untuk lelaki ini juga diketahui berguna untuk mengurangkan rintangan insulin dan mencegah simptom diabetes seperti neuropati.

Asid folik untuk lelaki boleh atasi gejala kencing manis?

Oleh itu, kini ramai doktor memberi nasihat untuk mengambil supplement yang mengandungi asid folik untuk pesakit kencing manis.

Namun perlu diingatkan wahai pembaca, pengambilan asid folik untuk lelaki tetap perlu diawasi oleh doktor, supaya dos berlebihan tidak berlaku di dalam badan.

3. Meningkatkan kesuburan

Asid folik sebenarnya sangat berguna untuk meningkatkan kesuburan lelaki. Salah satu manfaat penting asid folik untuk lelaki ialah mengekalkan kualiti sperma. (7)

Sperma boleh dikatakan memainkan peranan penting dalam menentukan sama ada seseorang lelaki itu subur atau tidak. 

Sebaik-baiknya, lelaki menghasilkan sebanyak 1,500 sel sperma baru (spermatozoa) setiap saat melalui proses yang dipanggil spermatogenesis. Terdapat suplemen yang berkesan dalam masalah kesuburan.

Kami memperkenalkan NUVITON™, produk ini mempunyai bahan yang diperbuat daripada 100% bahan semulajadi tanpa sebarang campuran bahan pengawet dan pewarna.

Adakah terdapat suplemen yang boleh meningkatkan kesuburan lelaki?

Bahan semulajadi yang digunakan untuk membuat produk ini juga menggunakan bahan yang premium dan rare.

Bahan-bahan yang disebutkan di atas boleh jadi seperti Tongkat Ali Physta, ginseng, horny goat weed, cordyceps, maca root, devil’s thorn, dan lain-lain.

Selain itu, kerana bahan semulajadinya, NUVITON™ juga dapat memberikan manfaat lain yang baik untuk kesihatan tubuh.

NUVITON™ boleh memberikan manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh lelaki

Faedah lain yang boleh disediakan termasuk meningkatkan stamina lelaki, melancarkan peredaran darah, menggalakkan fungsi vital yang lebih baik, dan sebagainya.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk ini, anda boleh pergi terus ke laman web rasmi mereka untuk mengetahui maklumat penting yang lain.


NUVITON™: Kekuatan Rahsia untuk Meningkatkan Kesuburan Anda!


4. Membantu mengatasi kemurungan

Kajian menunjukkan bahawa orang yang mengalami kemurungan atau tekanan mempunyai pengambilan asid folik yang rendah.

Moodiness boleh berlaku kerana tahap asid folik dalam badan terlalu rendah !

Kemudian ramai juga yang membuat kesimpulan bahawa kekurangan asid folik adalah salah satu sebab badan tidak dapat bertindak balas dengan baik terhadap rawatan antidepresan.

Itulah sebabnya, ramai doktor menetapkan supplement asid folik untuk membantu orang yang mengalami kemurungan. (8)

Supaya badan mereka dapat bertindak balas dengan lebih baik terhadap pelbagai ubat antidepresan.

Walaupun begitu, banyak kajian masih diperlukan dalam isu ini. Perlu diingat bahawa asid folik bukanlah alternatif kepada terapi antidepresan konvensional.

5. Pertumbuhan rambut

Apabila usia semakin meningkat, pertumbuhan rambut akan mengalami keguguran dan berlakunya perubahan warna rambut kepada putih yang biasa dikenali sebagai uban.

Banyak supplement dan vitamin di pasaran disasarkan untuk menggalakkan pertumbuhan rambut dan mencegah uban dan salah satunya termasuk asid folik. (9)

Adakah benar asid folik boleh membantu mencegah keguguran rambut dan mengatasi uban?

Asid folik bertujuan untuk meningkatkan kesihatan rambut kerana ia memainkan peranan dalam pertumbuhan sel yang sihat dan juga terpakai kepada sel yang terdapat pada rambut lelaki.

Penyelidikan tentang asid folik untuk kesihatan rambut masih baru dan sedikit, jadi lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami pautan itu.

6. Mencegah kanser

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa asid folik difikirkan boleh menghalang pertumbuhan beberapa jenis kanser.

Jenis kanser yang telah dikaji dan boleh dicegah dengan asid folik ialah kanser paru-paru, kanser pankreas, dan kanser kolon.

Selain kebaikan di atas, asid folik juga bermanfaat untuk lelaki untuk mengekalkan sistem imun supaya tidak mudah diserang penyakit berjangkit.

Badan mudah diserang penyakit? Cuba ambil supplement asid folik!

Walau bagaimanapun, kajian lanjut masih diperlukan berhubung keberkesanan asid folik untuk mencegah pelbagai penyakit.

Jadi itulah antara kebaikan yang boleh diperolehi daripada pengambilan asid folik untuk lelaki.

Tetapi anda masih perlu mengetahui beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku jika anda mengambil terlalu banyak asid folik.

Jadi apakah kesan sampingan yang boleh dihasilkan?

Kesan sampingan :

Menurut pakar, pengambilan asid folik daripada makanan cenderung selamat dan tidak berisiko untuk kesihatan.

Selain itu, vitamin ini larut dalam air jadi ia juga akan terbuang melalui air kencing jika jumlahnya berlebihan dalam badan.

Walau bagaimanapun, mengambil supplement asid folik mungkin menyebabkan beberapa kesan sampingan. (10)

 • Loya dan sukar konsentrasi.
 • Gangguan tidur.
 • Kemurungan dan mudah tersinggung.
 • Terdapat rasa pahit di dalam mulut.
 • Hilang selera makan.
 • Kembung dan sakit perut.

Mungkin para pembaca agak keliru bagaimana cara untuk mendapatkan asid folik ini untuk dimakan?

Sekarang ni ada banyak supplement berasaskan folic acid readers, jadi boleh beli supplement terus di kedai kegemaran anda atau farmasi terdekat.

Tetapi mungkin ada juga di antara anda yang tidak gemar mengambil ubat atau supplement kerana takut akan kesan sampingan yang dihasilkan. 

Tenang pembaca, asid folik juga boleh didapati dalam pelbagai makanan atau buah-buahan yang mungkin anda suka. Jom tengok makanan apa yang kaya dengan asid folik? (11)

 • Sayuran berdaun hijau gelap (sayur lobak, bayam, selada romaine, asparagus, pucuk Brussels, brokoli).
 • Kacang tanah dan kacang kuda.
 • Benih bunga matahari.
 • Buah-buahan segar seperti pisang, avokado dan strawberi.
 • Makanan laut.
Ternyata banyak jenis buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi asid folik!

Mendapat asid folik yang mencukupi boleh membantu mengurangkan risiko kecacatan kelahiran dan boleh meningkatkan bilangan sperma pada lelaki.

Ini juga harus diperhatikan bahawa lelaki yang mempunyai sperma yang tidak normal boleh berbahaya bagi wanita yang hamil.

Kerana jika sperma dengan kromosom yang tidak normal menyuburkan telur, maka ada kemungkinan keguguran atau bayi akan dilahirkan dengan kecacatan. (12)

Kajian mendedahkan lelaki yang mengambil antara 700 dan 1500 mg asid folik mengalami pengurangan 20% hingga 30% dalam risiko sperma tidak normal.

Sesetengah produk memang membuat supplement kesuburan untuk lelaki dan telah terbukti berfungsi dalam meningkatkan tahap kesuburan.

Mungkin juga terdapat beberapa yang mengandungi bahan yang tidak baik dan berbahaya. Oleh itu, sentiasa berbincang dengan doktor anda sebelum mula mengambil supplement. 

Pastikan juga anda memberitahu doktor tentang vitamin atau supplement lain yang akan anda ambil. Saya harap ini dapat membantu.

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn

RELATED ICOMP ARTICLES: