Jarang Diketahui! Coq10 Ubiquinol Musuh Radikal Bebas

Jarang Diketahui! Coq10 Ubiquinol Musuh Radikal Bebas

Table of Contents

CoQ10 ubiquinol menjadi salah satu supplement yang jarang diketahui oleh orang biasa.

Tidak hairanlah ia jarang diketahui kerana jika dilihat dari segi namanya, ia sudah sangat sukar untuk disebut serta diingati.

Tetapi siapa sangka, suplemen terpencil ini akan menjadi kawan baik untuk tubuh anda. Ini kerana sebenarnya CoQ10 sebenarnya dihasilkan oleh badan kita sendiri.

TETAPI, sebelum kita mendalami kebaikan supplement ini, kita akan kenali dulu apa itu CoQ10 Ubiquinol sebenarnya.

Apakah ubat ubiquinol?

Ubiquinol adalah suplemen yang serupa dengan vitamin tetapi bukan dari kumpulan vitamin. Suplemen ini adalah bentuk pengurangan koenzim 10 atau CoQ10 (1).

Jadi, boleh dikatakan Ubiquinol adalah satu lagi bentuk CoQ10, iaitu sebatian semula jadi dalam badan yang berperanan dalam pembentukan tenaga di peringkat sel.

Selain itu, CoQ10 juga mempunyai sifat antioksidan yang kuat yang boleh melindungi sel yang sihat daripada kerosakan oksidatif.

Ubiquinol ialah bentuk aktif CoQ10 dan memainkan peranan penting dalam menghasilkan tenaga selular yang diperlukan oleh organ anda untuk terus berfungsi.

Ubiquinol dikelaskan dalam kategori ubat tanpa preskripsi, jadi penggunaannya tidak memerlukan preskripsi doktor.

Walaupun begitu, kerana dos setiap kapsul agak tinggi, penggunaannya perlu tetap berhati-hati mengikut sukatan yang disyorkan oleh doktor atau apa yang tertera pada bungkusan.

Tahap CoQ10 dalam badan anda berkurangan apabila usia anda meningkat.

Tahap CoQ10 juga didapati lebih rendah pada orang yang mempunyai keadaan tertentu, seperti penyakit jantung, dan pada mereka yang mengambil ubat penurun kolesterol yang dipanggil statin.

CoQ10 terdapat dalam daging, ikan dan kekacang. Jumlah CoQ10 ditemui dalam sumber pemakanan ini, walau bagaimanapun, tidak mencukupi untuk meningkatkan tahap CoQ10 dengan ketara dalam badan anda.

Sebagai tambahan kepada maklumat berikut, kami menyemak penggunaan, dos biasa, kesan sampingan, kontraindikasi, kemungkinan interaksi dan maklumat keselamatan untuk ubat ini untuk wanita hamil atau menyusu.

Jenis CoQ10

CoQ10, atau Coenzyme Q10, adalah salah satu suplemen yang paling terkenal.

Walaupun berjuta-juta daripada kita membeli suplemen untuk menyokong kesihatan jantung, kebanyakan orang tidak tahu terdapat dua bentuk nutrien ini: Ubiquinone dan Ubiquinol. 

Masing-masing wujud secara semula jadi di dalam badan, tetapi berfungsi secara berbeza.

Ubiquinol, kadangkala dipanggil bentuk lanjutan atau aktif CoQ10, adalah bentuk utama CoQ10 dalam dewasa muda yang sihat. 

Ubiquinone, bentuk konvensional CoQ10, mesti ditukar kepada Ubiquinol untuk mencipta tenaga selular. 

Walau bagaimanapun, apabila usia anda meningkat, keupayaan badan anda untuk menukar Ubiquinone kepada Ubiquinol berkurangan.

Cara kerja ubat Ubiquinol dapat dicermati daripada kandungan bahan aktifnya yang berupa koenzim 10 atau COQ10. 

Coenzyme 10 merupakan bahan yang secara alami dihasilkan dalam tubuh manusia dan tersimpan dalam mitokondria sel. 

Tugas mitokondria adalah untuk menghasilkan tenaga dan melindungi sel daripada kerosakan oksidatif serta mengurangkan kesan serangan penyakit yang disebabkan oleh virus dan bakteria.

Keupayaan Ubiquinol meningkatkan kecekapan pengeluaran tenaga di sel serta sebagai antioksidan membuat suplemen ini kerap digunakan dalam banyak keadaan. 

Antaranya seperti defisiensi COQ10, terapi gangguan fungsi jantung, gagal jantung, intertilitas pada lelaki (kasus oligoteratoasthenozoospermia), melindungi paru-paru, meningkatkan prestasi latihan fizikal, menjaga kesihatan otak serta mengurangkan risiko kanker.

Manfaat dari CoQ10

Tidak seperti CoQ10 konvensional, Ubiquinol juga merupakan antioksidan yang sangat kuat berkat elektron tambahannya.

Elektron tersebut memegang kunci untuk meneutralkan bahan yang dipanggil radikal bebas.

Radikal bebas berbahaya kerana mereka sentiasa mencari untuk mencuri elektron di mana-mana sahaja ia mungkin ditemui, termasuk DNA, protein dan lipid.

Mengeluarkan elektron mengoksidakan molekul (dikenali sebagai tekanan oksidatif) dan boleh menyebabkan kerosakan yang memberi kesan kepada kesihatan kita.

Bentuk Ubiquinol CoQ10 tidak kisah melepaskan elektron untuk meneutralkan radikal bebas yang mungkin menyebabkan tekanan oksidatif.

Lebih-lebih lagi, Ubiquinol adalah salah satu daripada beberapa antioksidan yang berfungsi dalam kedua-dua bahagian lemak badan kita (seperti membran sel dan kolesterol LDL) dan juga dalam mitokondria di mana tenaga dihasilkan.

Seperti enjin kereta menghasilkan ekzos, mitokondria mempunyai bentuk ekzos sendiri yang dipenuhi dengan radikal bebas.

Ubiquinol adalah satu-satunya bentuk CoQ10 yang mampu melindungi mitokondria dan membran lipidnya daripada serangan radikal bebas.

Ubiquinol digunakan untuk membantu menjaga kesihatan tubuh dengan bertindak sebagai antioksidan yang melindungi sel daripada kerosakan serta membantu kecekapan penggunaan oksigen. 

Kedua manfaat itu boleh membantu memperbaiki beberapa keadaan kesihatan seperti berikut:

1. Boleh Membantu Merawat Kegagalan Jantung

Coq10 ubiquinol bantu merawat kegagalan jantung

Kegagalan jantung selalunya adalah akibat daripada keadaan jantung yang lain, seperti penyakit arteri koronari atau tekanan darah tinggi.

Keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan kerosakan oksidatif dan keradangan pada urat dan arteri (2).

Kegagalan jantung berlaku apabila masalah ini menjejaskan jantung sehingga ia tidak dapat mengecut, mengendur atau mengepam darah secara kerap ke seluruh badan.

Lebih memburukkan lagi keadaan, sesetengah rawatan untuk kegagalan jantung mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini, seperti tekanan darah rendah, manakala yang lain boleh mengurangkan lagi tahap CoQ10 (3).

Nampaknya rawatan dengan CoQ10 boleh membantu memulihkan tahap optimum pengeluaran tenaga, mengurangkan kerosakan oksidatif dan meningkatkan fungsi jantung.

2. Boleh Membantu Dengan Kesuburan

Tidak subur? coba Coq10 Ubiquinol

Kesuburan wanita berkurangan dengan usia disebabkan oleh penurunan dalam bilangan dan kualiti telur yang ada.

CoQ10 terlibat secara langsung dalam proses ini. Apabila usia anda meningkat, pengeluaran CoQ10 semakin perlahan, menjadikan tubuh kurang berkesan dalam melindungi telur daripada kerosakan oksidatif (4).

Suplemen dengan CoQ10 nampaknya membantu dan mungkin membalikkan penurunan kualiti dan kuantiti telur berkaitan usia ini.

Begitu juga, sperma lelaki terdedah kepada kesan kerosakan oksidatif, yang boleh mengakibatkan bilangan sperma berkurangan, kualiti sperma yang lemah dan ketidaksuburan (5).

Beberapa kajian telah membuat kesimpulan bahawa suplemen dengan CoQ10 boleh meningkatkan kualiti, aktiviti dan kepekatan sperma dengan meningkatkan perlindungan antioksidan (6).


Baca lebih lanjut: “Panduan Lengkap Cara Mengandung Anak: Fakta untuk Meningkatkan Kesuburan”


3. Boleh Mengurangkan Sakit Kepala

cuba gunakan ubiquinol untuk mencegah sakit kepala

Fungsi mitokondria yang tidak normal boleh membawa kepada peningkatan pengambilan kalsium oleh sel, pengeluaran radikal bebas yang berlebihan dan penurunan perlindungan antioksidan (7). 

Ini boleh mengakibatkan tenaga rendah dalam sel otak dan juga migrain.

Memandangkan CoQ10 hidup terutamanya dalam mitokondria sel, ia telah ditunjukkan untuk meningkatkan fungsi mitokondria dan membantu mengurangkan keradangan yang mungkin berlaku semasa migrain (8).

Malah, satu kajian menunjukkan bahawa suplemen dengan CoQ10 adalah tiga kali lebih berkemungkinan daripada plasebo untuk mengurangkan bilangan migrain dalam 42 orang (9).

Selain itu, kekurangan CoQ10 telah diperhatikan pada orang yang menderita migrain.

Satu kajian yang lebih besar menunjukkan bahawa 1,550 orang yang mempunyai tahap CoQ10 yang rendah mengalami sakit kepala yang lebih sedikit dan kurang teruk selepas rawatan dengan CoQ10.

Lebih-lebih lagi, nampaknya CoQ10 bukan sahaja membantu merawat migrain tetapi juga boleh mencegahnya.


Mesti Baca: “6 Jenis Sakit Kepala Yang Perlu Anda Tahu”


4. Ia Boleh Membantu Dengan Diabetes

Pernah dengar coq10 ubiquinol mencegah diabetes?

Tekanan oksidatif boleh menyebabkan kerosakan sel. Ini boleh mengakibatkan penyakit metabolik seperti diabetes (10).

Fungsi mitokondria yang tidak normal juga telah dikaitkan dengan rintangan insulin. CoQ10 telah ditunjukkan dapat meningkatkan sensitiviti insulin dan mengawal paras gula dalam darah.

Penambahan CoQ10 juga mungkin membantu meningkatkan kepekatan CoQ10 dalam darah sehingga tiga kali ganda pada penghidap diabetes yang biasanya menunjukkan tahap rendah sebatian ini.

Juga, satu kajian mempunyai orang yang mempunyai suplemen diabetes jenis 2 dengan CoQ10 selama 12 minggu. 

Melakukannya dengan ketara mengurangkan paras gula darah puasa dan hemoglobin A1C, iaitu purata paras gula dalam darah dalam tempoh dua hingga tiga bulan yang lalu.

Akhir sekali, CoQ10 mungkin membantu mencegah diabetes dengan merangsang pecahan lemak dan mengurangkan pengumpulan sel lemak yang boleh menyebabkan obesiti atau diabetes jenis 2.


Baca Juga: “Simptom Diabetes: Kesannya Kepada Lelaki dan Mengapa Itu Boleh Berlaku”


5. Ia Mungkin Memainkan Peranan dalam Pencegahan Kanser

kanser juga bisa dicegah dari Coq10 ubiquinol

Tekanan oksidatif diketahui menyebabkan kerosakan sel dan menjejaskan fungsinya.

Jika badan anda tidak dapat melawan kerosakan oksidatif dengan berkesan, struktur sel anda boleh menjadi rosak, mungkin meningkatkan risiko kanser.

CoQ10 boleh melindungi sel daripada tekanan oksidatif dan menggalakkan pengeluaran tenaga selular, menggalakkan kesihatan dan kemandirian mereka.

Menariknya, pesakit kanser telah terbukti mempunyai tahap CoQ10 yang lebih rendah.

Tahap CoQ10 yang rendah telah dikaitkan dengan risiko kanser sehingga 53.3% lebih tinggi dan menunjukkan prognosis yang buruk untuk pelbagai jenis kanser.

Lebih-lebih lagi, satu kajian juga mencadangkan bahawa suplemen dengan CoQ10 boleh membantu mengurangkan kemungkinan kanser berulang

Dosis Ubiquinol dan Cara Penggunaan

Ubiquinol tersedia dalam bentuk sediaan kapsul lembut dengan kekuatan dos setiap kapsulnya mengandungi 100 mg koenzim 10.

Ingat! Dosis yang tepat sesuai dengan anjuran doktor berdasarkan berat ringannya penyakit, berat badan, usia, dan lain-lain. Atau berdasarkan dos yang tertera dikemasannya.

Dos yang lazim digunakan adalah seperti berikut:

Dosis dewasa: 1 kapsul 1 kali sehari.

Efek Samping Ubiquinol

Ubiquinol biasanya ditoleransi dengan baik oleh tubuh kerana merupakan bahan alami yang dihasilkan oleh tubuh.

Tapi seperti yang kita ketahui jika segala sesuatu yang dimakan berlebihan itu tidak baik. Sepertihalnya ubat-ubatan lain, kemungkinan munculnya kesan sampingan tetap ada, walaupun kesan ini jarang muncul.

Kesan sampingan Ubiquinol tersebut meliputi mual, sakit perut atau diare, dan penurunan nafsu makan.

Itulah beberapa maklumat yang boleh kami sediakan untuk Coq10 ubiquinal yang seharusnya anda ketahui akan manfaatnya.

Tapi ingatlah readers, sebaik apapun suplemen, tidak baik jika anda mengkonsumsinya secara berlebihan.

Apalagi jika anda mengkonsumsinya melawati batas dosis yang seharusnya dimakan. Tetapi tidak boleh dipungkiri juga jika keperluan setiap tubuh berbeza-beza.

Maka dari itu, alangkah baiknya jika anda mengkonfirmasikan hal tersebut dengan doktor anda agar tidak terjadi hal yang tidak diingini. Semoga artikel ini membantu dan sampai jumpa kembali.

SHARE

Facebook
Twitter
LinkedIn